Το 1ο Ε.Κ. Βέροιας στη Σικελία

Επέστρεψαν τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου από τη Σικελία και γεμάτοι γνώσεις, εμπειρίες και δεξιότητες, οι 12 μαθητές του 1ου  Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας οι οποίοι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμμματος Erasmus + πραγματοποίησαν την κινητικότητα του εγκεκριμένου προγράμματος «Από την Παραγωγή στη Μεταποίηση και το Μάρκετινγκ», και οι οποίοι διέμειναν για 14 ημέρες στην πόλη BarcellonaPozzodiGotto της βορειοανατολικής Σικελίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού για την Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Η Παιδαγωγική Ομάδα αποτελείτο από τους μαθητές: Αρτεμισιάδη Ι., Βατμανίδη Ν., Γαλανούδη Β., Γκίλινα Χ., Δεληγιάννη Π., Ζεϊμπέκη Β., Κατηρτζιόγλου Π., Μήτογλου Ά.-Ει., Μουρατίδη Λ., Ναθαναήλ Σ., Παντελίδου Ε. και Τσαχουρίδη Κ., την υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος καθηγήτρια κ. Τσαχουρίδου Π. και τη συνοδό καθηγήτρια κ. Ψιψίκα Αικατερίνη.


Στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές παρακολούθησαν εισηγήσεις από επιστήμονα Γεωπόνο, επισκέφθηκαν αμπελώνες και ελαιώνες της περιοχής της Messinaκαθώς και επιχειρήσεις οινοποίησης και παραγωγής ελαιολάδου με μακρά παράδοση στους συγκεκριμένους τομείς. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, τις εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές και τα μέτρα φυτοπροστασίας που εφαρμόζονται σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες αμπέλου και ελιάς της περιοχής της Messina και της Σικελίας γενικότερα.  Επισκέφθηκαν τις επιχειρήσεις AziendaAgricolaCambria (http://cambriavini.com/it), AziendaAgricolaCeliAnsaldoTommaso (http://www.tommasoceli.it), AziendaAgricoladaCampoFilippo και SalamitaSoc. Coop. (http://www.salamita.it)  οι οποίες αποτελούν καλά οργανωμένες εταιρείες του χώρου τους με βραβευμένα κρασιά κατηγορίας Π.Γ.Ε. και Π.Ο.Π. και ελαιόλαδο ένα από τα 6 DOP(DenominazionediOrigineProtetta (“ProtectedDesignationofOrigin”)) ελαιόλαδα της Σικελίας, Valdemone. Οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν την  παραγωγική διαδικασία του ελαιόλαδου, παρατήρησαν το μηχανολογικό εξοπλισμό οινοποιείων και ελαιοτριβείων, ήρθαν σε επαφή με την παράδοση της Σικελίας όσον αφορά στην διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου και του κρασιού και ενημερώθηκαν για την αξία τους στην ανθρώπινη διατροφή. Ενημερώθηκαν επίσης και για τη διαδικασία της τυποποίησης των δύο προϊόντων και τις διαδικασίες marketing που ακολουθούνται από τις επιχειρήσεις, ενώ κατέστρωσαν και το δικό τους marketplan για τη δική τους εικονική επιχείρηση. Ειδικότερα στη συνεταιριστική επιχείρηση SALAMITASOC. COOP (εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία, μεταποίηση και εμπορία βιοδυναμικών προϊόντων με μακρά παράδοση 40 ετών), οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για τη βιοδυναμική γεωργία και τις καλλιεργητικές τεχνικές παραγωγής βιοδυναμικών προϊόντων αλλά και μεταποίησης αυτών καθώς και για τα οφέλη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο της παραγωγής και κατανάλωσης βιοδυναμικών προϊόντων. Κατά την επίσκεψη στο πάρκο «ParkMuseumJalari», ένα πάρκο που φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία φυτών και η δημιουργία του στηρίζεται στις αρχές της οργανικής και βιολογικής γεωργίας, έγινε παρουσίαση της εξέλιξης της αμπελοκαλλιέργειας στη Σικελία και του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του οίνου και του ελαιόλαδου στο νησί. Οι παραπάνω επιχειρήσεις ήταν ιδιαίτερα φιλόξενες κατά την παρουσία μας στο χώρο τους όπου και πραγματοποιήθηκαν και δοκιμές γευσιγνωσίας προϊόντων τους. Με το πέρας των εκπαιδευτικών δράσεων πραγματοποιήθηκε η τελική αποτίμηση του προγράμματος και η απονομή πιστοποιητικών παρακολούθησης στο χώρο του φορέα υποδοχής.

Πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι της κινητικότητας αυτή αφορούσε και σε πολιτιστικές επισκέψεις. Η Ομάδα επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Σικελίας (Palermo), την Cefalù , την Messina, την Catania, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, Etnavolcano (Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco), το Tindari & Marinello (Φυσικό Απόθεμα Απόλυτης Προστασίας), τις Συρακούσες (Syracuse, Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco), την Ορτυγία (και το Μουσείο του Αρχιμήδη), το Noto (Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco), την Taorminaκαι τη  Savoca.

Οι μαθητές πέρα από το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κομμάτι της δράσης απέκτησαν και κοινωνικές δεξιότητες αφού η σχεδόν ανύπαρκτη γνώση ιταλικής γλώσσας δεν αποτέλεσε εμπόδιο στη συναναστροφή τους με τους κατοίκους της περιοχής που έζησαν για δύο εβδομάδες και στην κατανόηση ότι άνθρωποι γειτονικών αλλά και όχι χωρών έχουν τις ίδιες ανάγκες και επιθυμίες με «εμάς».

Από τη στήλη αυτή η Παιδαγωγική Ομάδα του προγράμματος θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Δ/ντή της σχολικής μονάδας κ. Παναγιωτόπουλο Παναγιώτη για την πλήρη υποστήριξη και συνεχή συνεργασία που έδειξε κατά το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της δράσης, καθώς και τους γονείς των μαθητών που έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των συνοδών καθηγητριών και στα παιδιά τους ώστε και να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη κινητικότητα. Ο χρόνος ας δείξει τα πραγματικά πολύπλευρα οφέλη που αποκόμισαν τα παιδιά τους από την πραγματοποίηση της δράσης… Το σίγουρο είναι πως η πραγματοποιηθείσα δράση θα μείνει αξέχαστη σε μαθητές και καθηγήτριες της Ομάδας.