16 ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ του τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας στην Κύπρο

Ο τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας πραγματοποίησε 16ήμερη μετακίνηση στην Λεμεσό της Κύπρου στα πλαίσια του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης «μαθησιακής κινητικότητας εκπαιδευόμενων και προσωπικού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» Erasmus + KA1 του σχολείου, με τίτλο: «Η καινοτομία στην υπηρεσία των νέων επαγγελματιών στον τομέα του Αγροτουρισμού».  Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε εξ΄ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού στην Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). 

Την Παιδαγωγική Ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές : Δουϊτσης Στ, Ιορδανίδου Δ., Μουρατίδης Αντ., Μπόλος  Ορφ., Ταχτατζής Αντ., Ταχτατζής Κ., Τορτοπίδης Π., Τρικολόπουλος Ν., Τσαγδής Βλ., Φετφατσίδου Μ., Φραγκιουδάκης Στ., Χατζημασούρα Κ, καθώς και η υπεύθυνη επικοινωνίας και συντονίστρια του προγράμματος εκπαιδευτικός-γεωπόνος Ψιψίκα Κ. και η συνοδός εκπαιδευτικός -γεωπόνος  Τσαχουρίδου Π.

Πριν την κινητικότητα οι μαθητές και οι γονείς τους ενημερώθηκαν από τις υπεύθυνες καθηγήτριες και τον διευθυντή για το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό μέρος του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης η ομάδα κυρίως επισκέφθηκε μικρές οικογενειακές αγροτουριστικές επιχειρήσεις , όπως :

  • στα χωριά Λεύκαρα (κεντήματα και αργυροχοϊα), ‘Ομοδος, Βάσα (μουσείο εκπαίδευσης και ζιβανίας) και Άγιος Γεώργιος του Αλαμάνου
  • στην καθετοποιημένη μονάδα Golden Donkeys Farm με πολλά προϊόντα από γάλα γαϊδούρας, ελαιόλαδο και ενδιαφέροντα μουσεία
  •  στο χωριό Λόφου συναντώντας τον κ. Σπύρου, τον νεαρότερο, αλλά πολύ δραστήριο κοινοτάρχη της Κύπρου και την ιδιοκτήτρια του “Αgrovino” αγροτουριστικού καταλύματος, ταβέρνας και κτήματος παραγωγής ροδιών και προϊόντων του ροδιού
  • στον βοτανόκηπο CYHERBIA
  • βιοτεχνία αγγειοπλαστικής
  • βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών Π.Ο.Π στη Γεροσκήπου
  • στο χωριό Στρουμπί με τις πολιτιστικές διαδρομές “Βάκχος”, “Διόνυσος”, “Αγία Μαρίνα” και “Τουλίπα”
  • στον οινοποιητικό συνεταιρισμό “Καμαντέρενα”
  • στην αγροτουριστική ξενοδοχειακή μονάδα ιαματικού τουρισμού “‘Αγιοι Ανάργυροι”

Οι μαθητές παράλληλα παρακολούθησαν σεμινάρια πολιτιστικού περιεχομένου για την Κύπρο, αλλά και τεχνικά, από ειδικούς στο marketing. Με βάση αυτά ξεκίνησαν εργασία για την ίδρυση ενός υποθετικού αγροτουριστικού καταλύματος σε περιοχή της Ελλάδας, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά της, τις πληροφορίες που πήραμε από τις τεχνικές επισκέψεις στην Κύπρο σε θέματα αγροτουρισμού και τις αναλύσεις που κάναμε.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές εκτός από τα παραπάνω, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν :

  • Τους αρχαιολογικούς χώρους της Λεμεσού και της Πάφου
  • Τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τα φυλακισμένα μνήματα και τη γραμμή ελέγχου στη Λευκωσία
  • Το Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου στη Δερύνεια
  • την τουριστική περιοχή της Αγίας Νάπας

Η Παιδαγωγική Ομάδα θέλει να ευχαριστήσει τον Δ/ντή του σχολείου μας κ. Παντή Βαπτιστή για την αμέριστη υποστήριξη τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και τους γονείς των μαθητών για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο σχολείο και στις συνοδούς εκπαιδευτικούς. Επίσης τον φορέα υποδοχής στην Λεμεσό, την εταιρία ERCILtdγια την άριστη διοργάνωση, συνέπεια και φιλοξενία.

Το πρόγραμμα  αυτό γέμισε με γνώσεις, δεξιότητες κι εμπειρίες τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς-συνοδούς, τόσο σε σχέση με τoν αγροτουρισμό, όσο και με όλα αυτά που μας συνδέουν  με τον κυπριακό λαό.